Stotteren

  • Stotteren wil zeggen: niet vloeiend spreken.
  • Erfelijkheid speelt een belangrijke rol, samen met omgevingsfactoren.
  • Spanningen en emoties hebben invloed, maar zijn geen oorzaken van stotteren.
  • Als stotteren niet vanzelf over gaat, kan therapie helpen.

Hoeveel mensen stotteren?
In Nederland stotteren tussen de 150.000 en 200.000 mensen. Stotteren begint bij kinderen meestal tussen 2 en 7 jaar. Bij sommige kinderen gaat het vanzelf over, andere kinderen hebben hierbij hulp nodig. Hoe langer het stotteren bestaat, hoe kleiner de kans wordt dat het vanzelf overgaat. Er zijn veel vormen van stotteren. De één herhaalt lettergrepen, woorden of zinsdelen. De ander blijft hangen op bepaalde letters, houdt klanken lang aan of blokkeert helemaal.

Hoe ontstaat stotteren?
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe stotteren ontstaat. Erfelijkheid is een factor, maar niet iedereen met een erfelijke aanleg zal ook daadwerkelijk gaan stotteren. Daarbij spelen ook omgevingsfactoren een rol. Denk aan spanningen en emoties en reacties van mensen in de omgeving als iemand niet snel genoeg uit zijn woorden komt.
Het onderzoek naar de precieze oorzaak van stotteren is nog in volle gang. Wetenschappelijk onderzoek richt zich momenteel bijvoorbeeld vooral op neurologische factoren: ontstaat stotteren door een afwijking in het zenuwstelsel? Iemand die stottert lijkt een kwetsbaar (spraak)motorisch systeem te hebben: de timing van alle spierbewegingen, die betrokken zijn bij spreken, is minder stabiel. Door emoties en slechte ervaringen rond het spreken worden de problemen met de spraak verergerd of blijven ze in stand. Hoe het precies zit met deze neurologische factoren, is nog niet duidelijk. Soms ontstaat stotteren op latere leeftijd, bijvoorbeeld na een ernstige emotioneel trauma.

Stottertherapie
Het uitgangspunt van stottertherapie is maatwerk. Kant en klare therapie en adviezen die voor iedereen bruikbaar zijn, werken meestal niet voldoende. Uw hulpvraag vormt het vertrekpunt van waaruit we samen besluiten wat voor u of uw kind de juiste therapiekeuze is.
Bij Logopedie & Stottercentrum Bergen op Zoom – Rilland bieden we daarom informatie, advies en begeleiding op maat. Op deze manier krijgt u altijd de hulp die bij uw situatie past.