Logopedie

Wat is logopedie?  

Logopedie is zorgverlening die nodig is als er problemen zijn met spraak, taal, stem, gehoor ademhaling en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de mondelinge communicatie. Daarbij vindt in veel gevallen samenwerking plaats met huisartsen en specialisten.

De logopedisten van ‘Logopedie & Stottercentrum Bergen op Zoom – Rilland’ zijn opgeleid als allround logopedisten. Daarbij zijn zij gespecialiseerd in stottertherapie.  Op dit gedeelte van onze website vindt u uitgebreide informatie over de meest voorkomende logopedische probleemgebieden. Voor expliciete informatie over stotteren klikt u hier.

Logopedisten werken in een vrije vestiging (een eigen praktijk), het onderwijs, een audiologisch centrum, ziekenhuizen, revalidatiecentra, theaters, verpleeghuizen of in instellingen voor gehandicapten. De logopedist biedt hier therapie en advies aan mensen die problemen ondervinden op het gebied van spraak, taal, slik, stem en het gehoor. Daarnaast wordt een logopedist ingeschakeld als er sprake is van slikproblematiek of treedt hij op als stemtherapeut voor zangers, toneelspelers of andere beroepsbeoefenaars die vaak hun stem moeten gebruiken (bijvoorbeeld onderwijzers). Zo werken er bijvoorbeeld logopedisten bij lerarenopleidingen en conservatoria. Ook binnen het bedrijfsleven kunnen logopedisten ingezet worden voor communicatietraining, presentatietraining, gesprek- en vergadertechnieken.